Születésnapot szervezel otthon, de nincs időd sütni, a cukrászdák kínálata pedig túl drága? Ez a válogatás tökéletes lehet egy gyerekzsúrhoz, vagy akár egy nyári baráti buli forgatagához. A recepteket elkészítheted laktózmentes vagy gluténmentes, csokis, vaníliás és gyümölcsös változatban is. Az akár 1 nappal előre összedobható sütiknek köszönhetően koncentrálhatsz a születésnapi játékok tervezésére és lebonyolítására – a torta már megvan!
1. Oreo álomtorta

Hozzávalók:
- 2 csomag Oreo keksz (vagy 2 Schar Chocolate O’s gluténmentes keksz)
- 100 g vaj/margarin
- 500 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Torta elkészítése:
1. Készítsük a kezünk ügyébe egy 21 cm átmérőjű kapcsos, kerek tortaformát.
2. 4 db kekszet félreteszünk a későbbi díszítéshez. A többiből egy tálba kikaparjuk a krémet, a kekszeket pedig ledaráljuk.
3. A vajat felolvasztjuk és a darált kekszhez adjuk, majd belenyomkodjuk egyenletesen a tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe amíg a krémet elkészítjük.
4. A kekszek kikapart krémjét mikroban felolvasztjuk, maximum fél perces szakaszokban. Gyakran keverjük át.
5. A tejszínt a habfixálóval elkezdjük kihabosítani robotgéppel. Mikor kezd tartása lenni, beletesszük a mascarponet és a folyós keksztölteléket.
6. A krémet öntsük rá a dermedt keksz alapra. Simítsuk el a tetejét!
7. Díszítsük csokidrazséval, reszelt csokiforgáccsal és az elején félretett kekszekkel.
8. Éjszakára együk hűtőbe.
Elkészítés:
Keverd össze a darált kekszet az olvasztott vajjal, nyomkodd egy tortaformába. A csokit a tejszínnel olvaszd össze, öntsd a kekszalapra, majd hűtsd 3-4 órát.
Díszítés ötlet:
Színes Oreo keksz, franciadrazsé, csokiforgács – igazi klasszikus.
2. Vaníliás túrótorta

Hozzávalók:
- 500 g túró
- 2 dl habtejszín (növényi is lehet)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál méz
- 1 csomag Dr. Oetker Expressz zselatinfix
- 1 csomag babapiskóta
Elkészítés:
A túrót keverd a vaníliás cukorral és mézzel, majd a felvert tejszínnel. Rétegezd egy formába a túrókrémet és babapiskótát, végül hűtsd.
Díszítés ötlet: tetejére reszelt citromhéj, tejszínhab, vegyes gyümölcsők.
3. Epres joghurttorta

Hozzávalók:
- 400 g görög joghurt
- 2dl habtejszín
- 1 csomag Dr. Oetker Expressz zselatin
- 2 evőkanál méz vagy cukor
- 250 g friss eper
- 1 csomag zabkeksz (lehet gluténmentes)
- 100 g vaj vagy margarin
Elkészítés:
Zabkekszet és vajat keverd, nyomkodd bele a formába. A joghurtot mézzel keverd, forgasd bele a szeletelt epret és a felvert habtejszínt. Öntsd a krémet az alapra, hűtsd 3-4 órát.
Díszítés ötlet:
Friss eper, citromszelet, citromfű, kevés porcukor – nyári hangulat!
4. Kinder torta

Hozzávalók:
Vanília krémhez:
- 2db tojás
- 15g cukor
- 550ml tej
- 70g liszt
- 100g vaj
Kakaós krémhez:
- 100g cukor
- 1db tojás
- 100ml tej
- 40g kakaó
- 200g vaj
- 200g Nutella
Alap:
- 350g vajas keksz
- 200 g vaj
Elkészítés:
Keverd össze a kekszet, nyomkodd kerek formába, és tedd hűtőbe 3 órára. Készítsd el a vaníliakrémet: keverd el a száraz hozzávalókat a tojással és a felolvasztott vajjal, majd add hozzá a felmelegített tejhez és keverd folyamatosan besűrűsödésig. Öntsd az alapra és tedd hűtőbe 2 órára. A kakaós krémhez öntsd össze a hozzávalókat és melegítsd össze. Add hozzá a Nutellát és sűrítsd be, majd öntsd óvatosan a vaníliás rétegre. 2 óra hűtés után szeletelhető.
Díszítés ötlet:
Tejszínhab, csokiszeletek, Kinder tojás, macaronok.
5. Dubai torta

Hozzávalók:
A ropogós alaphoz:
80 gramm Kadayif tészta
50 gramm vaj
50 gramm pisztáciakrém
1 evőkanál tahini
A pisztáciás sajtkrémes réteghez:
250 gramm mascarpone
600 gramm habtejszín (30% zsírtartalom)
250 gramm pisztáciakrém
3 csomag Dr. Oetker Express Zselatin
A tetején lévő tejcsoki réteghez:
70 gramm habtejszín
110 gramm jó minőségű tejcsokoládé
Elkészítés:
A ropogós alaphoz a vajon megpirítjuk a Kadayif tésztát. Amikor kihűlt, hozzákeverjük az édes pisztáciakrémet, nem kell pluszban édesíteni. Egy pohárral lenyomkodjuk és tömörítjük úgy, hogy mindenhol egyenletes legyen. Hűtőbe rakjuk.
Habbá verjük a hideg tejszínt, majd hozzáadjuk az összes instant zselatin fixet és a mascarponet. Kemény habbá verjük. Óvatosan 250 gramm édesített pisztáciakrémet forgatunk a krémbe. Simítsuk egyenletesen a ropogós réteg tetejére és tegyük hűtőbe.
A tetejére a tejcsokoládé ganache kerül, amihez használhatunk csoki pasztillát, vagy táblás csokoládét is. Utóbbi esetében vágjuk fel apró darabokra. Egy mikrózható tálba mérjük ki a habtejszínt és mikróban forraljuk fel. Amikor felforrt, azonnal adjuk hozzá a tejcsokoládét és hagyjuk 1-2 percig állni. Utána óvatosan keverjük el egyneműre. Hagyjuk langyosra hűlni és utána öntsük rá a pisztáciás sajtkrém tetejére, majd oszlassuk el egyenletesen, hogy elterüljön mindenhol.
Legalább 4-5 óra tegyük hűtőbe!
Díszítés ötlet:
Pisztáciamorzsa, csokiforgács
Extra születésnapi tippek:
- Ezek a torták kiválóan passzolnak egy nyári születésnapi buli hangulatához.
- Több recept ételallergia-barát vagy azzá alakítható, így bátran kínálhatod őket különböző diétát követő gyerekeknek is.
- Párosítsd őket születésnapi játékokkal: tortadíszítő verseny, drazsé-válogatás színek szerint, vakon kóstoló kihívás avagy “találd ki az ízt!” játék. Ha szeretnél sok vicces és szórakoztató játékot, amit már összegyűjtöttünk neked egy csomagba, látogass el oldalunkra: www.partypakk.hu !