születésnapi torta

5 gyors szülinapi torta sütés nélkül!

Születésnapot szervezel otthon, de nincs időd sütni, a cukrászdák kínálata pedig túl drága? Ez a válogatás tökéletes lehet egy gyerekzsúrhoz, vagy akár egy nyári baráti buli forgatagához. A recepteket elkészítheted laktózmentes vagy gluténmentes, csokis, vaníliás és gyümölcsös változatban is. Az akár 1 nappal előre összedobható sütiknek köszönhetően koncentrálhatsz a születésnapi játékok tervezésére és lebonyolítására – a torta már megvan!


1. Oreo álomtorta

Hozzávalók:

  • 2 csomag Oreo keksz (vagy 2 Schar Chocolate O’s gluténmentes keksz)
  • 100 g vaj/margarin
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

Torta elkészítése:

1. Készítsük a kezünk ügyébe egy 21 cm átmérőjű kapcsos, kerek tortaformát.

2. 4 db kekszet félreteszünk a későbbi díszítéshez. A többiből egy tálba kikaparjuk a krémet, a kekszeket pedig ledaráljuk. 

3. A vajat felolvasztjuk és a darált kekszhez adjuk, majd belenyomkodjuk egyenletesen a tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe amíg a krémet elkészítjük.

4. A kekszek kikapart krémjét mikroban felolvasztjuk, maximum fél perces szakaszokban. Gyakran keverjük át.

5. A tejszínt a habfixálóval elkezdjük kihabosítani robotgéppel. Mikor kezd tartása lenni, beletesszük a mascarponet és a folyós keksztölteléket.

6. A krémet öntsük rá a dermedt keksz alapra. Simítsuk el a tetejét!

7. Díszítsük csokidrazséval, reszelt csokiforgáccsal és az elején félretett kekszekkel.

8. Éjszakára együk hűtőbe. 

Elkészítés:
Keverd össze a darált kekszet az olvasztott vajjal, nyomkodd egy tortaformába. A csokit a tejszínnel olvaszd össze, öntsd a kekszalapra, majd hűtsd 3-4 órát.

Díszítés ötlet:
Színes Oreo keksz, franciadrazsé, csokiforgács – igazi klasszikus.


2. Vaníliás túrótorta

Hozzávalók:

  • 500 g túró
  • 2 dl habtejszín (növényi is lehet)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1 csomag Dr. Oetker Expressz zselatinfix
  • 1 csomag babapiskóta

Elkészítés:
A túrót keverd a vaníliás cukorral és mézzel, majd a felvert tejszínnel. Rétegezd egy formába a túrókrémet és babapiskótát, végül hűtsd.

Díszítés ötlet: tetejére reszelt citromhéj, tejszínhab, vegyes gyümölcsők.


3. Epres joghurttorta

Hozzávalók:

  • 400 g görög joghurt
  • 2dl habtejszín
  • 1 csomag Dr. Oetker Expressz zselatin
  • 2 evőkanál méz vagy cukor
  • 250 g friss eper
  • 1 csomag zabkeksz (lehet gluténmentes)
  • 100 g vaj vagy margarin

Elkészítés:
Zabkekszet és vajat keverd, nyomkodd bele a formába. A joghurtot mézzel keverd, forgasd bele a szeletelt epret és a felvert habtejszínt. Öntsd a krémet az alapra, hűtsd 3-4 órát.

Díszítés ötlet:
Friss eper, citromszelet, citromfű, kevés porcukor – nyári hangulat!


4. Kinder torta

Hozzávalók:

Vanília krémhez:

  • 2db tojás
  • 15g cukor
  • 550ml tej
  • 70g liszt
  • 100g vaj
  •  

Kakaós krémhez:

  • 100g cukor
  • 1db tojás
  • 100ml tej
  • 40g kakaó
  • 200g vaj 
  • 200g Nutella  

Alap:

  • 350g vajas keksz
  • 200 g vaj

Elkészítés:
Keverd össze a kekszet, nyomkodd kerek formába, és tedd hűtőbe 3 órára. Készítsd el a vaníliakrémet: keverd el a száraz hozzávalókat a tojással és a felolvasztott vajjal, majd add hozzá a felmelegített tejhez és keverd folyamatosan besűrűsödésig. Öntsd az alapra és tedd hűtőbe 2 órára. A kakaós krémhez öntsd össze a hozzávalókat és melegítsd össze. Add hozzá a Nutellát és sűrítsd be, majd öntsd óvatosan a vaníliás rétegre. 2 óra hűtés után szeletelhető.

Díszítés ötlet:
Tejszínhab, csokiszeletek, Kinder tojás, macaronok.


5. Dubai torta

Hozzávalók:

A ropogós alaphoz:
80 gramm Kadayif tészta
50 gramm vaj
50 gramm pisztáciakrém
1 evőkanál tahini

A pisztáciás sajtkrémes réteghez:
250 gramm mascarpone
600 gramm habtejszín (30% zsírtartalom)
250 gramm pisztáciakrém
3 csomag Dr. Oetker Express Zselatin

A tetején lévő tejcsoki réteghez:
70 gramm habtejszín
110 gramm jó minőségű tejcsokoládé

Elkészítés:
A ropogós alaphoz a vajon megpirítjuk a Kadayif tésztát. Amikor kihűlt, hozzákeverjük az édes pisztáciakrémet, nem kell pluszban édesíteni. Egy pohárral lenyomkodjuk és tömörítjük úgy, hogy mindenhol egyenletes legyen. Hűtőbe rakjuk.

Habbá verjük a hideg tejszínt, majd hozzáadjuk az összes instant zselatin fixet és a mascarponet. Kemény habbá verjük. Óvatosan 250 gramm édesített pisztáciakrémet forgatunk a krémbe. Simítsuk egyenletesen a ropogós réteg tetejére és tegyük hűtőbe.

A tetejére a tejcsokoládé ganache kerül, amihez használhatunk csoki pasztillát, vagy táblás csokoládét is. Utóbbi esetében vágjuk fel apró darabokra. Egy mikrózható tálba mérjük ki a habtejszínt és mikróban forraljuk fel. Amikor felforrt, azonnal adjuk hozzá a tejcsokoládét és hagyjuk 1-2 percig állni. Utána óvatosan keverjük el egyneműre. Hagyjuk langyosra hűlni és utána öntsük rá a pisztáciás sajtkrém tetejére, majd oszlassuk el egyenletesen, hogy elterüljön mindenhol.

Legalább 4-5 óra tegyük hűtőbe!

Díszítés ötlet:
Pisztáciamorzsa, csokiforgács


Extra születésnapi tippek:

  • Ezek a torták kiválóan passzolnak egy nyári születésnapi buli hangulatához.
  • Több recept ételallergia-barát vagy azzá alakítható, így bátran kínálhatod őket különböző diétát követő gyerekeknek is.
  • Párosítsd őket születésnapi játékokkal: tortadíszítő verseny, drazsé-válogatás színek szerint, vakon kóstoló kihívás avagy “találd ki az ízt!” játék. Ha szeretnél sok vicces és szórakoztató játékot, amit már összegyűjtöttünk neked egy csomagba, látogass el oldalunkra: www.partypakk.hu !